PZBiath

Dyskusje na temat biathlonu.

PZBiath

Postprzez Mateusz Sob Maj 29, 2010 4:13 pm

Na szczęście dla nas i Tomasza Sikory na następną kadencję prezesa PZBiath wybrano ponownie Zbigniewa Waśkiewicza :mrgreen:
Biegnij Justysiu!. Szybciej, szybciej, biegnij.
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Pon Lis 20, 2006 5:39 pm
Miejscowość: Oleśnica

Re: PZBiath

Postprzez Mateusz Wto Cze 15, 2010 5:30 pm

Polski Związek Biathlonu negocjuje z Jonem Arne Enevoldsenem warunki zatrudnienia go w roli trenera reprezentacji. 48-letni Norweg jest jednym z pięciu szkoleniowców, którzy zgłosili się do konkursu.

- Enevoldsen najbardziej nam odpowiada. Rozmawiamy, ale są rozbieżności. W ciągu najbliższych dni wszystko powinno być jasne - powiedział PAP prezes PZBiath. Zbigniew Waśkiewicz.

Zwycięzca konkursu będzie pracował z kadrą kobiet i mężczyzn do igrzysk w Soczi w 2014 roku. Kontrakt zostanie podpisany do 2014 roku, jednak trenera czekać będzie coroczna weryfikacja efektów jego pracy

Dotychczas związek zatrudniał osobno trenera reprezentacji żeńskiej i męskiej. Jednak po sezonie zapadła decyzja, że umowa szkoleniowca kadry mężczyzn Romana Bondaruka została wypowiedziana (miała obowiązywać do końca grudnia). Z kolei pracująca z kobietami jego żona Nadia Biłowa zrezygnowała ze względów zdrowotnych.

Enevoldsen urodził się w Narviku. Prowadził m.in. reprezentację biathlonową Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Obecnie pracuje w kanadyjskiej Alberta World Cup Academy w Canmore.

Źródło: PAP

Ciekawe czy trener, który pracował wcześniej z Wielką Brytnią i Szwajcarią jest dobrym trenerem. Nam potrzeba kogoś, kto postawiłby naszą reprezentację (szczególnie męską) na nogi, mam tu na myśli szkoleniowca z nazwiskiem, który zarazem jest ceniony w świecie biathlonu.
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kacpero221 Wto Cze 15, 2010 9:43 pm

Oficjalna strona Enevoldsena:
http://enevoldsensports.com/bio/.

Ciekaw jestem, czy kiedykolwiek poznamy resztę nazwisk kandydatów.

http://www.olimpijskienewsy.pl/ - wszystko o zbliżających się Igrzyskach w Londynie!
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 7:04 pm

Postprzez Mateusz Śro Lip 28, 2010 11:04 am

Też chciałbym poznać :D Może pan Waśkiewicz ujawni :)
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez Zbigniew Waśkiewicz Czw Lip 29, 2010 6:26 pm

Niestety nie zdradzę... 8) . Takie są zasady takich konkursów. Mogę powiedzieć, iż były rozmowy poza konkursem z Oddem Lirhusem. I tu test Waszej wiedzy (bez netu!!!), na ile znacie biathlon. Ale niestety wycofał się z rozmów.... :? .
Zbigniew Waśkiewicz
Młodzik

Dołączenie: Sob Kwi 03, 2010 6:19 pm

Postprzez Mateusz Czw Lip 29, 2010 6:28 pm

Niestety nie znam go, ale przecież jestem bardzo młody jak on wygrywał to mnie nawet w planach jeszcze nie było :lol: Może Figaro co nieco na jego temat wie, bo jest od większości nas sporo starszy. Ten pan nie był na tyle wybitnym biathlonistą, żeby go zapamiętać.

Haha, wycofał się, bo może sprawdził wyniki naszych panów :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 Pią Lip 30, 2010 7:57 am

Pamiętam go jako notorycznego członka sztafety norweskiej i przyznaję się bez bicia, że fakt iż był także mistrzem świata w biegu indywidualnym nie utkwił w mej pamięci tu musiałem wspomóc się netem. Na swoje usprawiedliwienie podam tylko, że za komuny tych zawodów biathlonowych transmitowano tyle co kot napłakał. Tylko z okazji IO mogliśmy zobaczyć na czym polega biathlon i tylko tam oraz śledząc sportową prasę można było coś o biathlonie się dowiedzieć.
Reasumując pamiętam go tylko jako członka norweskiej sztafety o innych sukcesach tak z pamięci nic nie wiedziałem.
figaro56
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Śro Lis 19, 2008 11:39 pm

Postprzez Zbigniew Waśkiewicz Pią Lip 30, 2010 8:59 am

W sumie brawo!!!! Ważniejsza informacja to taka, że ostatnie lata był indywidualnym trenerem Kati Wilhelm :mrgreen:.
Zbigniew Waśkiewicz
Młodzik

Dołączenie: Sob Kwi 03, 2010 6:19 pm

Postprzez Mateusz Pią Lip 30, 2010 10:16 am

Zbigniew Waśkiewicz napisał(a):Niestety nie zdradzę... 8) . Takie są zasady takich konkursów. Mogę powiedzieć, iż były rozmowy poza konkursem z Oddem Lirhusem. I tu test Waszej wiedzy (bez netu!!!), na ile znacie biathlon. Ale niestety wycofał się z rozmów.... :? .

A pamiętam jak Andrzeja Niemczyka zwolnili z trenera kadry naszych "Złotek" to PZPS podał do publicznej wiadomości kandydatury, nawet w necie był taki news (http://sport.wp.pl/kat,33556,title,Kto- ... caid=1a9d3) - na samym dole :D A teraz przez przypadek znalazłem też listę nazwisk trenerów, którzy kandydowali na selekcjonerka siatkarzy Polski.

http://info.sport.pl/szukaj/sport/trener+siatkarzy
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 Pią Lip 30, 2010 1:47 pm

Kto pilnie śledził transmisje biathlonowych zawodów ten nie raz musiał widzieć, przy okazji wizyt na strzelnicy norweskich biathlonistek, starszego pana o pociągłej twarzy spoglądającego w lunetę i rzadko okazującego emocje.
To pod okiem Odda Lirhusa Liv Grete Skjelbreid Poiree odnosiła największe sukcesy bo Norweg był trenerem żeńskiej kadry Norwegii w latach 2002-2006.
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo,
zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska"
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:25 pm

Postprzez figaro56 Pią Lip 30, 2010 2:56 pm

Ja myślałem, że Prezes zadał pytanie z gatunku trudnych. Co możemy powiedzieć o zawodniczej karierze delikwenta a nie co robił niedawno.
Już chciałem trąbić na larum i prosić Markosa aby bronił honoru forum i wyszukał co ciekawsze wiadomości na norweskich stronach.
Szkoda, że nie zapytał kim jest Uwe Missigang. :roll: Trochę nas chyba Prezes nie docenia.
figaro56
Mistrz Olimpijski

Postprzez Mateusz Pią Lip 30, 2010 3:57 pm

Teraz to ja też tego facet kojarzę, bo znalazłem jego fotkę na google :D
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 Pią Lip 30, 2010 9:13 pm

W dobie google i wiki nawet dla kompletnego laika nie stanowi problemu odszukanie co osiągnął jako zawodnik dany osobnik. Ale już co robił po zakończeniu kariery nie zawsze jest tak łatwo znależć jeśli się człowiekowi nic o uszy nie obiło :wink: . A nie każdy pamięta i zwraca uwagę kto tam kiedyś stał za lunetą.
Tak, Prezes nas nie docenia. Na tym forum są same biathlonowe omnibusy dla których biathlon nie ma żadnych tajemnic :lol: .
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo,
zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska"
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:25 pm

Postprzez figaro56 Pią Lip 30, 2010 10:08 pm

Ciekawe Markos co za 30 lat będziesz miał do powiedzenia na temat kariery dajmy na to Gunn Margit Andreasen. Czy będziesz w stanie powiedzieć coś oprócz tego co ja na temat Lirhusa. Żelazna członkini norweskiej sztafety. Ja już nie pamiętam czy ona zdobyła jakiś medal na MŚ indywidualnie a minęło kilka lat od zakończenia jej kariery. Chodzi mi o to, że ja na przykład wiedziałem o trenerze Lirhusie ale bez netu nie umiałem powiedzieć nic poza tym, że często jego nazwisko przed laty pojawiało się w kontekście norweskiej sztafety. Powiem więcej, że gdyby nie jego kariera z sukcesami trenerska pewnie w ogóle bym o nim zapomniał. Oczywiście w przypadku mojego wieku to wariant dla mnie bardzo optymistyczny, że sprawdzę stan twojej wiedzy na temat Gunn Margit za te 30 lat. :lol:
figaro56
Mistrz Olimpijski

Powróć do Biathlon

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 1 gość